Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Więcej informacji

Sygnatura: US/266/2018

Wejście w życie: 19.03.2018

Ważny do: -

Dokumenty powiązane: US/380/2018

Tekst scalony

Uchwała Nr 266
Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
z dnia 20 marca 2018 roku

w sprawie określenia efektów kształcenia dla poziomów i profili kształcenia dla kierunków: administracja (Wydział Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku), analiza i kreowanie trendów, animacja pamięci społecznej, chemia, gastronomia-sztuka kulinarna, interdyscyplinarne studia strategiczne, inżynieria maszyn rolniczych, spożywczych i leśnych, pedagogika wczesnej edukacji (Wydział Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku), zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii

Na podstawie art. 11 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku - Prawo o szkolnictwie wyższym (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r., poz.2183 ze zm.), § 14 ust. 1 pkt 4 Statutu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, w  związku z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 26 września 2016 roku w sprawie charakterystyk drugiego stopnia Polskiej Ramy Kwalifikacji typowych dla kwalifikacji uzyskiwanych w ramach szkolnictwa wyższego po uzyskaniu kwalifikacji pełnej na poziomie 4 – poziomy 6-8 (Dz. U. z 2016 roku, poz. 1594), na wnioski rad wydziałów, pozytywnie zaopiniowane przez Senacką Komisję ds. Dydaktycznych, Senat uchwala, co następuje:

§ 1

1. Senat określa efekty kształcenia dla niżej wymienionych kierunków studiów dla poziomu i profilu kształcenia, stanowiące odpowiednio załączniki:

1)  efekty kształcenia dla kierunku administracja dla studiów drugiego stopnia z 4 semestralnym okresem nauki dla profilu praktycznego(prowadzonego na Wydziale Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku) – załącznik nr 1,
2)  efekty kształcenia dla kierunku analiza i kreowanie trendów dla studiów drugiego stopnia z 4 semestralnym okresem nauki dla profilu ogólnoakademickiego – załącznik nr 2,
3)  efekty kształcenia dla kierunku animacja pamięci społecznej dla studiów drugiego stopnia z 4 semestralnym okresem nauki dla profilu ogólnoakademickiego – załącznik nr 3,
4)  efekty kształcenia dla kierunku chemia dla studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6 semestralnym okresem nauki dla profilu praktycznego – załącznik nr 4,
5)  efekty kształcenia dla kierunku gastronomia – sztuka kulinarna dla studiów drugiego stopnia z 3 semestralnym okresem nauki dla profilu ogólnoakademickiego – załącznik nr 5,
6)  efekty kształcenia dla kierunku interdyscyplinarne studia strategiczne dla studiów drugiego stopnia z 4 semestralnym okresem nauki dla profilu ogólnoakademickiego – załącznik nr 6,
7)  efekty kształcenia dla kierunku inżynieria maszyn rolniczych, spożywczych i leśnych dla studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7 semestralnym okresem nauki dla profilu ogólnoakademickiego – załącznik nr 7,
8)  efekty kształcenia dla kierunku pedagogika wczesnej edukacji dla studiów pierwszego stopnia – licencjackich  z 6 semestralnym okresem nauki dla profilu praktycznego (prowadzonego na Wydziale Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku) – załącznik nr 8,
9)  efekty kształcenia dla kierunku zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii dla studiów drugiego stopnia z 4 semestralnym okresem nauki dla profilu praktycznego– załącznik nr 9.

2. Kształcenie na kierunkach, o których mowa w ust. 1, prowadzone jest na podstawie programów kształcenia, programów studiów, w tym planów studiów dostosowanych do efektów kształcenia określonych przez Senat odpowiednio dla poziomu i profilu kształcenia danego kierunku.

§ 2

Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia.

Przewodniczący Senatu

Rektor

prof. dr hab. Ryszard J. GÓRECKI

Załączniki do Uchwały Nr 266 - w sprawie określenia efektów kształcenia nowych kierunków studiów i poziomów kształcenia 2019-2020.pdf
Podmiot udostępniający:
Biuro Rektora
Wytworzono przez:
SENAT
Data wytworzenia:
19 marca 2018
Opublikowano przez:
Małgorzata Klafft
Data opublikowania:
16 lutego 2021 14:49
Aktualizowano przez:
Małgorzata Klafft
Data aktualizacji:
25 lutego 2021 12:52