Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Więcej informacji

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE zatrudni Specjalistę ds. technicznych w Wydziale Nauki o Żywności w Katedrze Mikrobiologii, Technologii i Chemii Żywności

Status: Aktualne

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE 
zatrudni Specjalistę ds. technicznych  w Wydziale Nauki o Żywności w Katedrze Mikrobiologii, Technologii i Chemii Żywności

 

  •  Umowa na okres próbny z możliwością przedłużenia na czas określony/nieokreślony
  •  Liczba etatów: 1.
  •  Wymiar czasu pracy: pełen

 

Główne zadania:

  • obsługa i nadzór nad autoklawami, prowadzenie dokumentacji sterylizacji;
  • obsługa i konserwacja specjalistycznych urządzeń laboratoryjnych (m.in. inkubatory, Maldi-ToF, cytometr, Real-Time PCR, urządzenia do elektroforezy, termocyklery, czytnik mikropłytek, komory laminarne, wirówki, pH-metry, wagi, aparat kocha, homogenizatory, demineralizatory wody, Vitek 2, mikroskopy świetlne i fluorescencyjny, łaźnie wodne);
  • przygotowywanie i sterylizacja pożywek i odczynników;
  • sterylizacja skażonych materiałów biologicznych;
  • przygotowanie odczynników do biologii molekularnej;
  • zamówienia odczynników do badań molekularnych, pożywek mikrobiologicznych i innych niezbędnych materiałów zużywalnych;
  • przygotowywanie i analizowanie ofert zakupowych sprzętu laboratoryjnego i materiałów eksploatacyjnych;
  • prowadzenie ewidencji przeglądów i kalibracji aparatury;
  • monitorowanie poprawności działania urządzeń i zgłaszanie usterek;
  • współpraca przy wdrażaniu nowych technologii i metod badawczych;
  • zapewnienie przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy;
  • wsparcie techniczne w prowadzeniu badań naukowych i zajęć dydaktycznych;
  • udział w szkoleniach z zakresu obsługi aparatury i metod mikrobiologicznych.

 

Wymagania:

  • wykształcenie średnie  w zakresie: technologii żywności, pożądane wyższe (magister inżynier) w zakresie: technologii żywności;
  • znajomość mikrobiologii żywności i technik laboratoryjnych, w tym z zakresu biologii molekularnej
  • wiedza z zakresu procedur sterylizacji i dezynfekcji,
  • znajomość zasad BHP i GHP w pracy laboratoryjnej,

 

Umiejętności: 

  • bardzo dobra znajomość pakietu MS-Office, 
  • obsługi urządzeń biurowych; 
  • obsługa autoklawu i urządzeń laboratoryjnych,
  • umiejętność prowadzenia dokumentacji technicznej i jakościowej,
  • dobra organizacja pracy, sumienność, odpowiedzialność,
  • umiejętność pracy w zespole, komunikatywność,

 

Znajomość języków obcych:

  • znajomość języka angielskiego na poziomie minimum B2. 
  • znajomość języka angielskiego w zakresie literatury fachowej i obsługi dokumentacji technicznej.

 

Doświadczenie zawodowe:

  • doświadczenie w mikrobiologicznych analizach laboratoryjnych;
  • doświadczenie w pracy z autoklawem i aparaturą laboratoryjną.

 

Cechy osobowości:

  • umiejętność pracy pod presją czasu;
  • gotowość do stałego podnoszenia kwalifikacji;
  • wysoka kultura pracy laboratoryjnej;
  • zdolność do szybkiego reagowania na sytuacje awaryjne;
  • wysoka kultura osobista.

 

Oferujemy:

  • stabilność zatrudnienia w ramach umowy o pracę;
  • pełny wymiar czasu pracy;
  • dodatkowe wynagrodzenie roczne tzw. „trzynastka”;
  • atrakcyjne zaplecze socjalne: dofinansowanie wypoczynku, dofinansowanie wypoczynku dzieci, benefity pracownicze;
  • atrakcje kulturalne i sportowe;
  • dostęp do pakietu Office (5 instalacji na osobę) dla wszystkich pracowników;
  • możliwość skorzystania z ubezpieczenia grupowego;
  • preferencyjne pożyczki;
  • możliwość rozwoju zawodowego w dynamicznym środowisku i atmosferze sprzyjającej uczeniu się - dostęp do zasobów platformy edukacyjnej (kursy, szkolenia on-line, dostęp do wewnątrzuczelnianego programu szkoleń i kursów, dostęp do programu rozwoju indywidualnego w postaci sesji doradczo/coachingowych, etc.);
  • kompleksowy onboarding (wdrożenie pracownicze).

 

Wymagane dokumenty i oświadczenia

  1. CV i list motywacyjny.
  2. Oświadczenie o treści: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz.Urz. UE. L nr 119, str. 1)”.

 

Inne informacje

  1. Oferty, które nie spełniają wymogów formalnych, niekompletne oraz złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
  2. Złożone dokumenty nie będą zwracane.
  3. Zakwalifikowani kandydaci zostaną powiadomieni telefonicznie lub mailowo o terminie i miejscu rozmowy kwalifikacyjnej.
  4. Uczelnia zastrzega sobie możliwość kontaktu jedynie z wybranymi kandydatami oraz prawo do powiadomienia o podjęciu decyzji w sprawie obsadzenia stanowiska jedynie wybranych kandydatów.
  5. Kandydat, który zostanie wyłoniony w procesie rekrutacji przed zatrudnieniem będzie zobowiązany do złożenia informacji z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie przestępstw określonych w rozdziale XIX i XXV Kodeksu karnego, w art. 189a i art. 207 Kodeksu karnego (t.j. Dz.U. z 2024 r. poz. 17 ze zm.) oraz w ustawie z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. z 2023 r. poz. 1939), lub za odpowiadające tym przestępstwom czyny zabronione określone w przepisach prawa obcego, informacji z Rejestru Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym oraz oświadczenia - zgodnie z Zarządzeniem Nr 71/2024 Rektora UWM w Olsztynie z dnia 20 sierpnia 2024 r.
  6. Wymagane dokumenty należy składać w Kancelarii Ogólnej (budynek Rektoratu) Michała Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn w zamkniętej kopercie zaadresowanej do Sekcji ds. Szkoleń i Rekrutacji, opatrzonej imieniem i nazwiskiem kandydata z dopiskiem: „Dotyczy naboru na stanowisko (wskazać nazwę stanowiska, oraz właściwą jednostkę, w której odbywa się rekrutacja) lub w wersji elektronicznej w formie pdf na adres: rekrutacja_kadry@uwm.edu.pl 
  7. Termin składania dokumentów upływa z dniem 22.10.2025 
     

Informujemy, że w Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie obowiązuje Procedura dokonywania zgłoszeń naruszeń prawa i podejmowania działań następczych w Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie. 

Szczegóły znajdują się w Zarządzeniu Nr 76/2024 Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie z dnia 17 września 2024 roku (https://bip.uwm.edu.pl/artykuly/zarzadzenia-rektora/zarzadzenia-rektora-76-2024/).

Podmiot udostępniający:
Wydział Nauki o Żywności
Wytworzono przez:
mgr Bogusław Stec
Data wytworzenia:
15 października 2025
Opublikowano przez:
Zofia Konopka
Data opublikowania:
15 października 2025 13:21
Aktualizowano przez:
Zofia Konopka
Data aktualizacji:
15 października 2025 13:42