Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Więcej informacji

Konkurs na stanowisko stypendysty w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością (Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie) w ramach projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki

Status: Rozstrzygnięto

Konkurs na stanowisko stypendysty w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w projekcie badawczym OPUS 22 pt.: Wpływ zastosowania enzymów koagulujqcych mleko pozyskanych z mikroflory Jiuqu na mechamizm koagulacji mleka i kształtowanie cech jakościowych sera, ogłoszony w dniu 25.01.2023 r., został rozstrzygnięty. Osobą wybraną do zatrudnienia na stanowisku stypendysty jest Pani Monika Małkowska-Kowalczyk.

Wymagania stawiane kandydatowi:

  1. Ukończone studia pierwszego stopnia i drugiego stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, specjalność technologia mleczarska.
  2. Uczestnik Szkoły Doktorskiej. 
  3. Minimum roczne doświadczenie w pracy laboratoryjnej, znajomość technik laboratoryjnych wynikających ze szczegółowego zakresu obowiązków.  
  4. Znajomość zagadnień związanych z technologią serów. 
  5. Znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie przynajmniej na poziomie B2. 

 

Udział w projekcie:

Stypendysta będzie uczestniczył w następujących zadaniach badawczych realizowanych w projekcie OPUS 22, pt. „Wpływ zastosowania enzymów koagulujących mleko pozyskanych z mikroflory Jiuqu na mechamizm koagulacji mleka i kształtowanie cech jakościowych sera", kierowanym przez kierownik projektu dr hab. inż. Justynę Żulewską, prof. UWM, w tym:

 

Udział w zadaniach badawczych:

Ocena mechanizmu krzepnięcia mleka indukowanego przez enzymy koagulujące mleko pochodzącego z mikroflory Jiuqu (MCEj) (Zadanie 1).

 

Szczegółowy zakres obowiązków Stypendysty:

  1. Ocena mechanizmu krzepnięcia mleka indukowanego przez enzymy koagulującego mleko (ang. milk clotting enzymes) MCEj z tradycyjnego chińskiego Jiuqu. 
  2. Określenia optymalnych parametrów krzepnięcia, takich jak stężenie enzymu, temperatura krzepnięcia, skład mleka (tj. stosunek białko/tłuszcz, stosunek kazeina/tłuszcz), stężenie wapnia, pH. 
  3. Ocena właściwości MCE związanych z koagulacją mleka poprzez analizę tekstury, dynamiczny pomiar reologiczny (wyznaczanie modułu zachowawczego (G′), stratności (G′′)), skaningową mikroskopię elektronową, 
  4. Matematyczne modelowanie procesu koagulacji. 
  5. Analiza właściwości żelujących (tj.  zdolność wiązania wody, stopień hydratacji białka) otrzymanych żeli.
  6. Prowadzenie dokumentacji i zarządzanie danymi z badań. 
    Przygotowywanie publikacji naukowych.
     

Typ konkursu NCN: OPUS 22 – panel NZ

Termin składania ofert: do 08.02.2023 (godz. 23:59)

Forma składania ofert: email 

Termin rozstrzygnięcia: 10.02.2023

 

Warunki zatrudnienia:

  1. Stypendium przyznawane będzie na zasadach określonych w Regulaminie przyznawania stypendiów naukowych NCN w projektach badawczych finansowanych ze środków Narodowego Centrum Nauki (Załącznik do uchwały Rady NCN nr 25/2019 z dnia 14 marca 2019 r.).
  2. Wyłoniony kandydat będzie otrzymywał stypendium przez 8 miesięcy, w wysokości 5000,00 PLN/miesiąc
  3. Przewidywany termin rozpoczęcia pracy w projekcie: 15.02.2023 r. 

 

Wymagane dokumenty:

  1. Życiorys naukowy zawierający formułę: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu rekrutacji zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)”
  2. List motywacyjny zawierający opis kompetencji Kandydata w odniesieniu do przedstawionych wymagań
  3. Wykaz publikacji i innych osiągnięć naukowych (takich jak: uzyskane projekty badawcze, realizowane projekty badawcze, prezentacje konferencyjne)
  4. Informacje o uzyskanych wyróżnieniach wynikających z prowadzenia badań naukowych, stypendiach, nagrodach, odbytych warsztatach i szkoleniach naukowych oraz opis doświadczenia naukowego zdobytego w kraju lub za granicą
  5. Odpis dyplomu ukończenia studiów II stopnia lub jednolitych magisterskich (technologia żywności)
  6. Potwierdzenie statusu doktoranta

Dokumenty należy wysłać pocztą elektroniczną na adres:  justyna.zulewska@uwm.edu.pl do dnia 08.02.2023 roku. 

Komisja Stypendialna zastrzega sobie prawo do nieinformowania wszystkich kandydatów o wynikach konkursu, co jest jednoznaczne z odrzuceniem ich kandydatury.

 

Podmiot udostępniający:
Wydział Nauki o Żywności
Wytworzono przez:
dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM
Data wytworzenia:
24 stycznia 2023
Opublikowano przez:
Zofia Konopka
Data opublikowania:
25 stycznia 2023 09:41
Aktualizowano przez:
Zofia Konopka
Data aktualizacji:
14 lutego 2023 13:42