Konkurs na stanowisko stypendysty w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością (Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie) w ramach projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki
Status: Rozstrzygnięto
Konkurs na stanowisko stypendysty w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w projekcie badawczym OPUS 22 pt.: Wpływ zastosowania enzymów koagulujących mleko pozyskanych z mikroflory Jiuqu na mechamizm koagulacji mleka i kształtowanie cech jakościowych sera, ogłoszony w dniu 04.03.2024 r., został rozstrzygnięty.
Osobą wybraną do zatrudnienia na stanowisku stypendysty jest Pani/Pan Patryk Wiśniewski.
Wymagania stawiane kandydatowi:
- Ukończone studia pierwszego stopnia i drugiego stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, specjalność technologia mleczarska.
- Uczestnik Szkoły Doktorskiej.
- Minimum dwuletnie doświadczenie w pracy laboratoryjnej, znajomość technik laboratoryjnych wynikających ze szczegółowego zakresu obowiązków.
- Wykonawca w minimum dwóch projektach naukowych finansowanych ze środków instytucji finansujących granty naukowe.
- Doświadczenie w przygotowywaniu artykułów naukowych potwierdzone publikacjami naukowymi.
- Znajomość zagadnień związanych z technologią serów.
- Znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie przynajmniej na poziomie B2.
Udział w projekcie:
Stypendysta będzie uczestniczył w następujących zadaniach badawczych realizowanych w projekcie OPUS 22, pt. „Wpływ zastosowania enzymów koagulujących mleko pozyskanych z mikroflory Jiuqu na mechamizm koagulacji mleka i kształtowanie cech jakościowych sera", kierowanym przez kierownik projektu dr hab. inż. Justynę Żulewską, prof. UWM, w tym:
Udział w zadaniach badawczych:
- Dojrzewanie i analiza peptydomiczna podczas dojrzewania sera wyprodukowanego przy użyciu MCEj (Zadanie 3).
Szczegółowy zakres obowiązków Stypendysty:
- Identyfikacja i izolacja mikroorganizmów z tradycyjnego chińskiego Jiuqu.
- Ocena mechanizmu koagulacji mleka indukowanego przez enzymy koagulującego mleko (ang. milk clotting enzymes) MCEj z tradycyjnego chińskiego Jiuqu.
- Ocena przebiegu procesu produkcji serów z zastosowaniem enzymu koagulującego mleko (ang. milk clotting enzymes) MCEj z tradycyjnego chińskiego Jiuqu.
- Badania serów pod kątem zmian składu chemicznego (białko, tłuszcz, wilgotność, popiół, zawartość soli, pH, aw) i mikrobiologicznego, tekstury, mikrostruktury (skaningowa mikroskopia elektronowa, mikroskopia konfokalna), degradacji białek (WSN, TCA-SN, PTA-SN, FAA).
- Prowadzenie dokumentacji i zarządzanie danymi z badań.
- Przygotowywanie publikacji naukowych.
Typ konkursu NCN: OPUS 22 – panel NZ
Termin składania ofert: do 11.03.2024 r. (godz. 23:59)
Forma składania ofert: email
Termin rozstrzygnięcia: 12.03.2024 r.
Warunki zatrudnienia:
- Stypendium przyznawane będzie na zasadach określonych w Regulaminie przyznawania stypendiów naukowych NCN w projektach badawczych finansowanych ze środków Narodowego Centrum Nauki (Załącznik do uchwały Rady NCN nr 25/2019 z dnia 14 marca 2019 r.).
- Wyłoniony kandydat będzie otrzymywał stypendium przez 15 miesięcy, w wysokości 5000,00 PLN/miesiąc.
- Przewidywany termin rozpoczęcia pracy w projekcie: 16.03.2024 r.
Wymagane dokumenty:
- Życiorys naukowy zawierający formułę: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu rekrutacji zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)”
- List motywacyjny zawierający opis kompetencji Kandydata w odniesieniu do przedstawionych wymagań
- Wykaz publikacji i innych osiągnięć naukowych (takich jak: uzyskane projekty badawcze, realizowane projekty badawcze, prezentacje konferencyjne)
- Informacje o uzyskanych wyróżnieniach wynikających z prowadzenia badań naukowych, stypendiach, nagrodach, odbytych warsztatach i szkoleniach naukowych oraz opis doświadczenia naukowego zdobytego w kraju lub za granicą
- Odpis dyplomu ukończenia studiów II stopnia lub jednolitych magisterskich (technologia żywności)
- Potwierdzenie statusu doktoranta
- Dokumenty należy wysłać pocztą elektroniczną na adres: justyna.zulewska@uwm.edu.pl do dnia 07.03.2024 roku.
- Komisja Stypendialna zastrzega sobie prawo do nieinformowania wszystkich kandydatów o wynikach konkursu, co jest jednoznaczne z odrzuceniem ich kandydatury.
Podmiot udostępniający: |
Wydział Nauki o Żywności | ||
Wytworzono przez: |
dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM | ||
Data wytworzenia: |
3 lutego 2024 | ||
Opublikowano przez: |
Zofia Konopka | ||
Data opublikowania: |
4 marca 2024 10:13 | ||
Aktualizowano przez: |
Zofia Konopka | ||
Data aktualizacji: |
12 marca 2024 09:10 |