Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Więcej informacji

Konkurs na stanowisko stypendysty w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością  (Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie) w ramach projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki

Status: Rozstrzygnięto

Konkurs na stanowisko stypendysty w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w projekcie badawczym OPUS 22 pt.: Wpływ zastosowania enzymów koagulujących mleko pozyskanych z mikroflory Jiuqu na mechamizm koagulacji mleka i kształtowanie cech jakościowych sera, ogłoszony w dniu 04.03.2024 r., został rozstrzygnięty.

Osobą wybraną do zatrudnienia na stanowisku stypendysty jest Pani/Pan Patryk Wiśniewski.

Wymagania stawiane kandydatowi:

  1. Ukończone studia pierwszego stopnia i drugiego stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, specjalność technologia mleczarska.
  2. Uczestnik Szkoły Doktorskiej. 
  3. Minimum dwuletnie doświadczenie w pracy laboratoryjnej, znajomość technik laboratoryjnych wynikających ze szczegółowego zakresu obowiązków.  
  4. Wykonawca w minimum dwóch projektach naukowych finansowanych ze środków instytucji finansujących granty naukowe.
  5. Doświadczenie w przygotowywaniu artykułów naukowych potwierdzone publikacjami naukowymi.
  6. Znajomość zagadnień związanych z technologią serów. 
  7. Znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie przynajmniej na poziomie B2. 

 

Udział w projekcie:

Stypendysta będzie uczestniczył w następujących zadaniach badawczych realizowanych w projekcie OPUS 22, pt. „Wpływ zastosowania enzymów koagulujących mleko pozyskanych z mikroflory Jiuqu na mechamizm koagulacji mleka i kształtowanie cech jakościowych sera", kierowanym przez kierownik projektu dr hab. inż. Justynę Żulewską, prof. UWM, w tym:

 

Udział w zadaniach badawczych:

  1. Dojrzewanie i analiza peptydomiczna podczas dojrzewania sera wyprodukowanego przy użyciu MCEj (Zadanie 3).

 

Szczegółowy zakres obowiązków Stypendysty:

  1. Identyfikacja i izolacja mikroorganizmów z tradycyjnego chińskiego Jiuqu.
  2. Ocena mechanizmu koagulacji mleka indukowanego przez enzymy koagulującego mleko (ang. milk clotting enzymes) MCEj z tradycyjnego chińskiego Jiuqu. 
  3. Ocena przebiegu procesu produkcji serów z zastosowaniem enzymu koagulującego mleko (ang. milk clotting enzymes) MCEj z tradycyjnego chińskiego Jiuqu. 
  4. Badania serów pod kątem zmian składu chemicznego (białko, tłuszcz, wilgotność, popiół, zawartość soli, pH, aw) i mikrobiologicznego, tekstury, mikrostruktury (skaningowa mikroskopia elektronowa, mikroskopia konfokalna), degradacji białek (WSN, TCA-SN, PTA-SN, FAA).
  5. Prowadzenie dokumentacji i zarządzanie danymi z badań.
  6. Przygotowywanie publikacji naukowych.
     

Typ konkursu NCN: OPUS 22 – panel NZ
Termin składania ofert: do 11.03.2024 r. (godz. 23:59)
Forma składania ofert: email 
Termin rozstrzygnięcia: 12.03.2024 r.

 

Warunki zatrudnienia:

  1. Stypendium przyznawane będzie na zasadach określonych w Regulaminie przyznawania stypendiów naukowych NCN w projektach badawczych finansowanych ze środków Narodowego Centrum Nauki (Załącznik do uchwały Rady NCN nr 25/2019 z dnia 14 marca 2019 r.).
  2. Wyłoniony kandydat będzie otrzymywał stypendium przez 15 miesięcy, w wysokości 5000,00 PLN/miesiąc.
  3. Przewidywany termin rozpoczęcia pracy w projekcie: 16.03.2024 r. 

 

Wymagane dokumenty:

  1. Życiorys naukowy zawierający formułę: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu rekrutacji zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)”
  2. List motywacyjny zawierający opis kompetencji Kandydata w odniesieniu do przedstawionych wymagań
  3. Wykaz publikacji i innych osiągnięć naukowych (takich jak: uzyskane projekty badawcze, realizowane projekty badawcze, prezentacje konferencyjne)
  4. Informacje o uzyskanych wyróżnieniach wynikających z prowadzenia badań naukowych, stypendiach, nagrodach, odbytych warsztatach i szkoleniach naukowych oraz opis doświadczenia naukowego zdobytego w kraju lub za granicą
  5. Odpis dyplomu ukończenia studiów II stopnia lub jednolitych magisterskich (technologia żywności)
  6. Potwierdzenie statusu doktoranta

 

  • Dokumenty należy wysłać pocztą elektroniczną na adres:  justyna.zulewska@uwm.edu.pl do dnia 07.03.2024 roku. 
  • Komisja Stypendialna zastrzega sobie prawo do nieinformowania wszystkich kandydatów o wynikach konkursu, co jest jednoznaczne z odrzuceniem ich kandydatury.

 

Podmiot udostępniający:
Wydział Nauki o Żywności
Wytworzono przez:
dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM
Data wytworzenia:
3 lutego 2024
Opublikowano przez:
Zofia Konopka
Data opublikowania:
4 marca 2024 10:13
Aktualizowano przez:
Zofia Konopka
Data aktualizacji:
12 marca 2024 09:10