Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Więcej informacji

Sygnatura: US/713/2015

Wejście w życie: 23.04.2015

Ważny do: -

Dokumenty powiązane: Brak dokumentów powiązanych.

UCHWAŁA Nr 713
Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
z dnia 24 kwietnia 2015 roku

w sprawie utworzenia i likwidacji kierunków studiów oraz zmian w dotychczasowych kierunkach i specjalnościach kształcenia w Uniwersytecie

Na podstawie art. 11 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku - Prawo o szkolnictwie wyższym (tekst jednolity: Dz.U.2012. 572 ze zm.) oraz § 14 ust. 1 pkt 3 Statutu Uniwersytetu, w związku z uchwałą  Nr  699 Senatu UWM w Olsztynie z dnia 27 marca 2015 roku w sprawie określenia efektów kształcenia dla poziomów i profili kształcenia dla kierunków: administracja i cyfryzacja, analiza i kreowanie trendów, gospodarowanie surowcami odnawialnymi i mineralnymi, gospodarowanie zasobami wodnymi, pedagogika wczesnej edukacji, technologia drewna, zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii, na wniosek rad wydziałów, Senat uchwala, co następuje:

§ 1

1. W Uniwersytecie tworzy się kierunki studiów:

1) na Wydziale Prawa i Administracji – kierunek: administracja i cyfryzacja – w obszarach kształcenia w zakresie nauk społecznych oraz nauk technicznych; realizacja kształcenia na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu praktycznym,
2) na Wydziale Humanistycznym – kierunek: analiza i kreowanie trendów – w obszarach kształcenia w zakresie nauk humanistycznych i nauk społecznych; realizacja kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim,
3) na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa – kierunek: gospodarowanie surowcami odnawialnymi i mineralnymi – w obszarach kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych oraz nauk technicznych; realizacja kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim, 
4) na Wydziale Nauk o Środowisku – kierunek: gospodarowanie zasobami wodnymi - w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych; realizacja kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z  7. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim,
5) na Wydziale Nauk Społecznych – kierunek: pedagogika wczesnej edukacji - w obszarach kształcenia w zakresie nauk społecznych i nauk humanistycznych; realizacja kształcenia na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim,
6) na Wydziale Nauk Technicznych – kierunek: technologia drewna - w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych; realizacja kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu praktycznym,
7) na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt – kierunek: zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii w obszarach kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk społecznych, nauk humanistycznych, a także nauk medycznych i nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej; realizacja kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu praktycznym.

§ 2

Na kierunku inżyniera środowiska tworzy się niestacjonarną formę studiów drugiego stopnia  z 4. semestralnym okresem nauki, o profilu ogólnoakademickim w zakresie specjalności: „inżynieria sanitarna i wodna”. 

§ 3

Likwiduje się kierunek edukacja techniczno-informatyczna, prowadzony na poziomie studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki.

§ 4

Na kierunku ochrona środowiska, prowadzonym na Wydziale Nauk o Środowisku likwiduje się studia pierwszego stopnia-inżynierskie z 7. semestralnym okresem nauki.

§ 5

Likwiduje się niestacjonarną formę studiów na kierunkach:

1) matematyka – realizowaną na poziomie studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
2) stosunki międzynarodowe - realizowaną na poziomie studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki oraz na poziomie studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki.

§ 6

W Uniwersytecie dokonuje się zmian w ofercie kształcenia na niżej wymienionych kierunkach studiów:

1) administracja:

a) tworzy się specjalność: „administracja skarbowa”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,

2) biologia:

a)  likwiduje się specjalności: „biologia z nauczeniem wychowania fizycznego” oraz „zarządzanie zasobami przyrody”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,

3) dziennikarstwo i komunikacja społeczna:

a) tworzy się specjalności: „radiowo-telewizyjną” oraz „komunikacja wizerunkowa”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalności: „edytorstwo tekstów”, „zarządzanie informacją naukową” oraz ścieżkę bezspecjalnościową, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,

4) filologia polska:

a) likwiduje się specjalność: „komunikowanie publiczne”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalności: „studia kulturowe” i „zarządzanie informacją naukową”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
c) likwiduje się specjalność: „edytorstwo tekstów”, realizowane na poziomie niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,

5) filozofia:

a) tworzy się specjalność: „interakcje społeczne i kooperacja”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalności: „studia kulturowe”, „specjalność nauczycielską w zakresie filozofii i etyki”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,

6) gospodarka przestrzenna:

a) tworzy się specjalność: „urbanistyka”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,

7) historia:

a) likwiduje się specjalności: „edytorstwo tekstów” oraz „zarządzanie informacją naukową”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,

8) inżynieria środowiska:

a) tworzy się specjalność: „inżynieria sanitarna i wodna”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalności: „zaopatrzenie w wodę, oczyszczanie ścieków i gospodarowanie odpadami” oraz „inżynieria gospodarowania wodą”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3 semestralnym okresem nauki,

9) ochrona środowiska (na Wydziale Nauk o Środowisku):

a) tworzy się specjalność: „inżynieria i waloryzacja ekologiczna”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalności: „biotechnologia w ochronie środowiska”, „systemy waloryzacji środowiska” oraz „inżynieria ekologiczna”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,

10) pedagogika:

a) likwiduje się specjalność: „edukacja wczesnoszkolna i przedszkolna”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia – licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,

11) rolnictwo:

a) tworzy się specjalności: „agrobiznes” oraz „produkcja rolnicza”, z realizacją na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalność: „konsulting ekonomiczno-rolniczy”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
c) likwiduje się specjalność: „doradztwo w agrobiznesie”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,

12) rybactwo:

a) tworzy się specjalność: „akwakultura i rybactwo”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki (oferta w języku angielskim),

13) stosunki międzynarodowe:

a) likwiduje się specjalność: „zarządzanie informacją naukową”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,

14) technologia żywności i żywienie człowieka:

a) tworzy się ścieżkę bezspecjalnościową, z realizacją na poziomie niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7 semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalności: „technologia mięsa”, „technologia mleczarska”, „technologia produktów roślinnych” oraz „żywienie człowieka”, realizowane na poziomie niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,

15) towaroznawstwo:

a) tworzy się specjalności: „menedżer produktu” oraz „menedżer laboratorium badań żywności”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
b) tworzy się specjalności: „zarządzanie procesami w produkcji i usługach” oraz „menedżer usług gastronomiczno-hotelarskich”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3 semestralnym okresem nauki,
c) likwiduje się specjalności: „kontrola i sterowanie jakością w gospodarce żywnościowej” oraz „towaroznawstwo handlowo-celne”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
d) likwiduje się specjalność: „jakość żywności i obrót towarem”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki.

§ 7

1. Kształcenie na utworzonych uchwałą kierunkach studiów i formach kształcenia,  specjalnościach i formach studiów, prowadzone będzie od 1 października 2016 roku na podstawie programów kształcenia, programów studiów, w tym planów studiów dostosowanych do efektów kształcenia, określonych przez Senat odpowiednio dla poziomu i profilu kształcenia danego kierunku.
2. Absolwenci utworzonych kierunków otrzymują dyplom ukończenia studiów oraz tytuł zawodowy na podstawie uzyskanych kwalifikacji, w zależności od kierunku studiów i formy kształcenia, w zakresie zrealizowanej specjalności.
3. Studenci, realizujący naukę na zlikwidowanych niniejszą uchwałą: kierunku, specjalnościach, formach kształcenia i formach studiów, kontynuują naukę zgodnie z rozpoczętym cyklem kształcenia według programu kształcenia, programu i planu studiów do momentu jego zakończenia.

§ 8

Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia.

Przewodniczący Senatu

Rektor

prof. dr hab. Ryszard J. GÓRECKI

Załącznik do Uchwały Nr 713 - oferta kształcenia.pdf
Podmiot udostępniający:
Biuro Rektora
Wytworzono przez:
SENAT
Data wytworzenia:
23 kwietnia 2015
Opublikowano przez:
Małgorzata Klafft
Data opublikowania:
28 stycznia 2021 11:36
Aktualizowano przez:
Małgorzata Klafft
Data aktualizacji:
28 stycznia 2021 11:37