UCHWAŁA Nr 503
Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
z dnia 29 kwietnia 2014 roku
w sprawie utworzenia i likwidacji kierunków studiów oraz zmian w dotychczasowych kierunkach i specjalnościach kształcenia w Uniwersytecie
Na podstawie art. 11 ust. 1-2 ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku - Prawo o szkolnictwie wyższym (tekst jednolity: Dz.U.2012. 572 ze zm.) oraz § 14 ust. 1 pkt 3 Statutu Uniwersytetu (przyjętego Uchwałą Nr 785 Senatu UWM w Olsztynie z dnia 25 listopada 2011 roku w sprawie Statutu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie z późn. zm.), w związku z uchwałą Nr 496 Senatu UWM w Olsztynie z dnia 28 marca 2014 roku w sprawie określenia efektów kształcenia dla poziomów i profili kształcenia dla kierunków: biotechnologia, broker innowacji w przemyśle spożywczym, pedagogika specjalna, turystyka i rekreacja, wojskoznawstwo, na wniosek rad wydziałów, Senackiej Komisji ds. Dydaktycznych oraz Senackiej Komisji ds. Rozwoju Uczelni i Finansów, Senat uchwala, co następuje:
§ 1
1. W Uniwersytecie tworzy się kierunki studiów:
1) broker innowacji w przemyśle spożywczym - w obszarach kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych oraz nauk społecznych; realizacja kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu praktycznym; podstawową jednostką organizacyjną administrującą kierunkiem studiów jest Wydział Nauki o Żywności,
2) wojskoznawstwo – w obszarach kształcenia w zakresie nauk humanistycznych i nauk społecznych; realizacja kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim; podstawową jednostką organizacyjną administrującą kierunkiem studiów jest Wydział Humanistyczny.
2. W Uniwersytecie tworzy się studia drugiego stopnia na kierunkach:
1) biotechnologia – w obszarze kształcenia w zakresie nauk przyrodniczych; realizacja kształcenia w wymiarze 3. semestralnym w zakresie specjalności: ”biotechnologia molekularna” oraz „biotechnologia farmaceutyczna” w formie studiów stacjonarnych; studia o profilu ogólnoakademickim,
2) pedagogika specjalna – w obszarze kształcenia w zakresie nauk społecznych; realizacja kształcenia w wymiarze 4. semestralnym w zakresie specjalności: „andragogika specjalna” oraz „resocjalizacja z penitencjarystyką” w formie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych; studia o profilu ogólnoakademickim,
3) turystyka i rekreacja – w obszarach kształcenia w zakresie nauk przyrodniczych, nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk społecznych i nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej; realizacja kształcenia w wymiarze 4. semestralnym w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej, w formie studiów stacjonarnych; studia o profilu ogólnoakademickim.
§ 2
1. W Uniwersytecie likwiduje się niestacjonarną formę studiów na kierunkach:
1) filologia polska – realizowaną na poziomie studiów pierwszego stopnia-licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,
2) historia - realizowaną na poziomie studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki oraz na poziomie studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
3) ochrona środowiska (Wydział Nauk o Środowisku) – realizowaną na poziomie studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,
4) pielęgniarstwo – realizowaną na poziomie studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 2. semestralnym okresem nauki (cykle: A, C, D) oraz 3 semestralnym okresem nauki (cykl B),
5) ratownictwo medyczne – realizowaną na poziomie studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,
6) socjologia – realizowaną na poziomie studiów pierwszego stopnia – licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,
7) towaroznawstwo – realizowaną na poziomie studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki.
§ 3
1. W Uniwersytecie dokonuje się zmian w ofercie kształcenia na niżej wymienionych kierunkach studiów:
1) biologia:
a) likwiduje się specjalności: „bioinformatyka” oraz „biologia z nauczaniem przyrody”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia z 6. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalność: „biologia środowiskowa”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
2) dziennikarstwo i komunikacja społeczna:
a) likwiduje się specjalność: „wiedza o Litwie”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
3) filologia:
a) likwiduje się specjalności: „nauczycielską w zakresie języka angielskiego” oraz „nauczycielską w zakresie języka niemieckiego”, realizowane na poziomie niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
4) filologia polska:
a) likwiduje się specjalność: „wiedza o kulturze”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia z 6. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalność: „wiedza o Litwie”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
5) filozofia:
a) likwiduje się specjalności: „edytorstwo tekstów” oraz „nauczycielską w zakresie filozofii”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
6) historia:
a) likwiduje się specjalność: „wiedza o Litwie”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
7) inżynieria środowiska:
a) tworzy się specjalność: „biotechnologia środowiskowa”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3 semestralnym okresem nauki (oferta w języku angielskim),
8) nauki o rodzinie:
a) tworzy się specjalność: „mediacja rodzinna i wychowanie dziecka”, z realizacją na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalność: „profesjonalna opieka i edukacja dziecka”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
c) likwiduje się specjalność: „nauczycielską w zakresie wiedzy o społeczeństwie”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
9) ochrona środowiska (Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa):
a) tworzy się specjalność: „ochrona i użytkowanie ekosystemów leśnych”, z realizacją na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3 semestralnym okresem nauki,
10) pedagogika:
a) tworzy się specjalności: „edukacja dorosłych z doradztwem socjalnym”, „edukacja i aktywizacja społeczności lokalnych” oraz „pedagogika opiekuńcza z socjoterapią”, z realizacją na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalności: „edukacja dorosłych z gerontologią” oraz „pedagogika opiekuńcza”, realizowane na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
11) rolnictwo:
a) likwiduje się specjalność: „agroturystyka”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia z 7. semestralnym okresem nauki,
12) rybactwo:
a) likwiduje się specjalność: „rybactwo śródlądowe”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,
13) socjologia:
a) likwiduje się specjalności: „socjologia innowacyjności i zachowań rynkowych” oraz „socjologia interakcji rodzinnych”, realizowanych na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia z 6. semestralnym okresem nauki,
14) stosunki międzynarodowe:
a) tworzy się specjalność: „wschodoznawstwo”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalność: „wiedza o Litwie”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
15) technologia żywności i żywienie człowieka:
a) tworzy się specjalność: „inżynieria żywności”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3 semestralnym okresem nauki (oferta w języku angielskim),
b) likwiduje się specjalność: „biotechnologia żywności”, realizowaną na poziomie niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia z 7. semestralnym okresem nauki.
§ 4
1. Kształcenie na utworzonych uchwałą kierunkach studiów i formach kształcenia oraz specjalnościach prowadzone będzie od 1 października 2015 roku na podstawie programów kształcenia i planów studiów dostosowanych do efektów kształcenia, określonych przez Senat odpowiednio dla poziomu i profilu kształcenia danego kierunku.
2. Absolwenci utworzonych kierunków otrzymują dyplom ukończenia studiów oraz tytuł zawodowy na podstawie uzyskanych kwalifikacji, w zależności od kierunku studiów i formy kształcenia, w zakresie zrealizowanej specjalności.
3. Studenci, realizujący naukę na zlikwidowanych niniejszą uchwałą specjalnościach, formach kształcenia i formach studiów, kontynuują studia zgodnie z rozpoczętym cyklem kształcenia według programu kształcenia i planu studiów do momentu jego zakończenia.
§ 5
Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia.
Przewodniczący Senatu
Rektor
prof. dr hab. Ryszard J. GÓRECKI
Podmiot udostępniający: |
Biuro Rektora | ||
Wytworzono przez: |
SENAT | ||
Data wytworzenia: |
28 kwietnia 2014 | ||
Opublikowano przez: |
Małgorzata Klafft | ||
Data opublikowania: |
20 stycznia 2021 11:39 | ||
Aktualizowano przez: |
Małgorzata Klafft | ||
Data aktualizacji: |
25 stycznia 2021 08:42 |