Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Więcej informacji

Sygnatura: US/139/2017

Wejście w życie: 25.05.2017

Ważny do: -

Dokumenty powiązane: Brak dokumentów powiązanych.

UCHWAŁA Nr 139
Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
z dnia 26 maja 2017 roku

w sprawie utworzenia i likwidacji kierunków studiów oraz zmian w dotychczasowych kierunkach i specjalnościach kształcenia w Uniwersytecie

Na podstawie art. 11 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku - Prawo o szkolnictwie wyższym (tekst jednolity: Dz.U. z 2016 r. poz. 1842 ze zm.) oraz § 14 ust. 1 pkt 3 Statutu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, w związku z Uchwałą Nr 109 Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie z dnia 24 marca 2017 roku w sprawie określenia efektów kształcenia dla poziomów i profili kształcenia dla kierunków: bezpieczeństwo wewnętrzne, pedagogika wczesnej edukacji, na wniosek rad wydziałów, Senat Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, dalej „Senat” uchwala, co następuje:

§ 1

W Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie:
1) na Wydziale Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku tworzy się kierunek studiów bezpieczeństwo wewnętrzne – w obszarze kształcenia w zakresie nauk społecznych; realizacja kształcenia na poziomie studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu praktycznym; forma stacjonarna i niestacjonarna.
2) na Wydziale Nauk Społecznych tworzy się studia drugiego stopnia na kierunku pedagogika wczesnej edukacji – w obszarach kształcenia w zakresie nauk społecznych i nauk humanistycznych; realizacja kształcenia w wymiarze 4. semestralnym w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim; forma stacjonarna i niestacjonarna.

§ 2

1. Likwiduje się kierunki studiów:

1)  broker innowacji w przemyśle spożywczym, prowadzony na poziomie studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
2)  informacja naukowa i bibliotekoznawstwo, prowadzony na poziomie studiów pierwszego stopnia – licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,
3)  prawo kanoniczne, prowadzonyna poziomie jednolitych studiów magisterskich z 10. semestralnym okresem nauki.

2. Likwiduje się studia pierwszego stopnia – licencjackie, 6. semestralne na kierunkach: biotechnologia oraz dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze.
3. Likwiduje się niestacjonarną formę studiów na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna, prowadzonym na poziomie studiów pierwszego stopnia-licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki oraz na poziomie studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki.

§ 3

Dokonuje się zmian w ofercie kształcenia na niżej wymienionych kierunkach studiów:
1) bioinżynieria produkcji żywności: 

a)  likwiduje się specjalność: „przetwórstwo żywności”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,

2) ekonomia:

a)  tworzy się specjalność: „biznes i rynki międzynarodowe”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
b)  likwiduje się specjalności: „ekonomia międzynarodowa” oraz „rynki i marketing”, realizowane na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4.semestralnym okresem nauki,

3) filologia:

a)  likwiduje się specjalność: „filologia rosyjska z językiem angielskim”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia-licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,
b)  likwiduje się specjalność: „filologia germańska”, realizowaną na poziomie niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4.semestralnym okresem nauki.

4) filozofia:

a)  likwiduje się specjalność etyczno-epistemologiczną, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – licencjackich z 6.semestralnym okresem nauki,

5) geodezja i kartografia:

a)  likwiduje się specjalność: „geoinformatyka (oferta w języku angielskim)”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,

6) inżynieria środowiska:

a)  tworzy się specjalność: „inżynieria procesowa, ochrona środowiska i biotechnologia”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki (oferta w języku angielskim),

7) nauki o rodzinie:

a)  tworzy się specjalność: „wsparcie rodziny i wychowanie dziecka”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia z 6. semestralnym okresem nauki,
b)  tworzy się specjalność: „wychowanie do życia w rodzinie i społeczeństwie”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
c)  tworzy się specjalność: „mediacja rodzinna”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4.semestralnym okresem nauki,
d)  likwiduje się specjalność: „asystent-opiekun osób starszych”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,
e)  likwiduje się specjalności: „organizator prorodzinnej przestrzeni kulturowej” oraz „mediacja rodzinna i wychowanie dziecka”, realizowanych na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4.semestralnym okresem nauki,

8) ochrona środowiska (Wydział Nauk o Środowisku):

a)  likwiduje się specjalność: „inżynieria procesowa, biotechnologia i ochrona środowiska (oferta w języku angielskim)”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3.semestralnym okresem nauki,

9) ochrona środowiska (Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa):

a)  tworzy się specjalność: „ochrona ekosystemów wodnych (oferta w języku angielskim)”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3.semestralnym okresem nauki,

10) ogrodnictwo:

a)  likwiduje się ścieżkę bezspecjalnościową, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki, 

11) pedagogika:

a)  likwiduje się specjalność: „wczesna edukacja”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,

12) rolnictwo:

a)  tworzy się ścieżkę kształcenia realizowaną w języku angielskim w zakresie specjalności: „zarządzanie produkcją”, prowadzoną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,

13) technologia żywności i żywienie człowieka:

a)  tworzy się specjalność: „bezpieczeństwo żywności”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
b)  tworzy się ścieżkę bezspecjalnościową, realizowaną na poziomie niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,
c)  likwiduje się specjalności: „technologia żywności” oraz „żywienie człowieka”, realizowane na poziomie niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3.semestralnym okresem nauki,

14) zarządzanie:

a)  tworzy się specjalność: „zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki (oferta w językach: polskim i angielskim),
b)  tworzy się ścieżkę kształcenia realizowaną w języku polskim w zakresie specjalności: „logistyka”, prowadzoną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
c)  likwiduje się specjalność: „zarządzanie zasobami ludzkimi”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki, 

15) zootechnika:

a)  likwiduje się specjalność: „hodowla koni i jeździectwo”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki, 
b)  likwiduje się specjalność: „użytkowanie zwierząt wolno żyjących i gospodarka łowiecka”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki. 

§ 4

Na kierunku biotechnologia, na poziomie studiów drugiego stopnia zmienia się wymiar kształcenia z 4 na 3 semestralny.

§ 5

1. Kształcenie na utworzonych uchwałą: kierunku studiów, formie kształcenia oraz specjalnościach prowadzone będzie od 1 października 2018 roku na podstawie programów kształcenia, programów studiów, w tym planów studiów dostosowanych do efektów kształcenia, określonych przez Senat odpowiednio dla poziomu i profilu kształcenia danego kierunku.
2. Absolwenci utworzonych: kierunku i formy kształcenia, otrzymują dyplom ukończenia studiów oraz tytuł zawodowy na podstawie uzyskanych kwalifikacji, w zależności od kierunku studiów i formy kształcenia, w zakresie zrealizowanej specjalności.
3. Studenci, realizujący naukę na zlikwidowanych niniejszą uchwałą kierunkach studiów, specjalnościach kształcenia, formach studiów, kontynuują naukę zgodnie z rozpoczętym cyklem kształcenia według programu kształcenia, programu i planu studiów do momentu jego zakończenia.

§ 6

Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia.

Przewodniczący Senatu

Rektor

prof. dr hab. Ryszard J. GÓRECKI

 

 

 

 

Podmiot udostępniający:
Biuro Rektora
Wytworzono przez:
SENAT
Data wytworzenia:
25 maja 2017
Opublikowano przez:
Małgorzata Klafft
Data opublikowania:
11 lutego 2021 15:34
Aktualizowano przez:
Małgorzata Klafft
Data aktualizacji:
11 lutego 2021 15:34