Sygnatura: US/139/2017
Wejście w życie: 25.05.2017
Ważny do: -
Dokumenty powiązane: Brak dokumentów powiązanych.
UCHWAŁA Nr 139
Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
z dnia 26 maja 2017 roku
w sprawie utworzenia i likwidacji kierunków studiów oraz zmian w dotychczasowych kierunkach i specjalnościach kształcenia w Uniwersytecie
Na podstawie art. 11 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku - Prawo o szkolnictwie wyższym (tekst jednolity: Dz.U. z 2016 r. poz. 1842 ze zm.) oraz § 14 ust. 1 pkt 3 Statutu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, w związku z Uchwałą Nr 109 Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie z dnia 24 marca 2017 roku w sprawie określenia efektów kształcenia dla poziomów i profili kształcenia dla kierunków: bezpieczeństwo wewnętrzne, pedagogika wczesnej edukacji, na wniosek rad wydziałów, Senat Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, dalej „Senat” uchwala, co następuje:
§ 1
W Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie:
1) na Wydziale Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku tworzy się kierunek studiów bezpieczeństwo wewnętrzne – w obszarze kształcenia w zakresie nauk społecznych; realizacja kształcenia na poziomie studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu praktycznym; forma stacjonarna i niestacjonarna.
2) na Wydziale Nauk Społecznych tworzy się studia drugiego stopnia na kierunku pedagogika wczesnej edukacji – w obszarach kształcenia w zakresie nauk społecznych i nauk humanistycznych; realizacja kształcenia w wymiarze 4. semestralnym w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim; forma stacjonarna i niestacjonarna.
§ 2
1. Likwiduje się kierunki studiów:
1) broker innowacji w przemyśle spożywczym, prowadzony na poziomie studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
2) informacja naukowa i bibliotekoznawstwo, prowadzony na poziomie studiów pierwszego stopnia – licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,
3) prawo kanoniczne, prowadzonyna poziomie jednolitych studiów magisterskich z 10. semestralnym okresem nauki.
2. Likwiduje się studia pierwszego stopnia – licencjackie, 6. semestralne na kierunkach: biotechnologia oraz dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze.
3. Likwiduje się niestacjonarną formę studiów na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna, prowadzonym na poziomie studiów pierwszego stopnia-licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki oraz na poziomie studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki.
§ 3
Dokonuje się zmian w ofercie kształcenia na niżej wymienionych kierunkach studiów:
1) bioinżynieria produkcji żywności:
a) likwiduje się specjalność: „przetwórstwo żywności”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
2) ekonomia:
a) tworzy się specjalność: „biznes i rynki międzynarodowe”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalności: „ekonomia międzynarodowa” oraz „rynki i marketing”, realizowane na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4.semestralnym okresem nauki,
3) filologia:
a) likwiduje się specjalność: „filologia rosyjska z językiem angielskim”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia-licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalność: „filologia germańska”, realizowaną na poziomie niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4.semestralnym okresem nauki.
4) filozofia:
a) likwiduje się specjalność etyczno-epistemologiczną, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – licencjackich z 6.semestralnym okresem nauki,
5) geodezja i kartografia:
a) likwiduje się specjalność: „geoinformatyka (oferta w języku angielskim)”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,
6) inżynieria środowiska:
a) tworzy się specjalność: „inżynieria procesowa, ochrona środowiska i biotechnologia”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki (oferta w języku angielskim),
7) nauki o rodzinie:
a) tworzy się specjalność: „wsparcie rodziny i wychowanie dziecka”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia z 6. semestralnym okresem nauki,
b) tworzy się specjalność: „wychowanie do życia w rodzinie i społeczeństwie”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
c) tworzy się specjalność: „mediacja rodzinna”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4.semestralnym okresem nauki,
d) likwiduje się specjalność: „asystent-opiekun osób starszych”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6. semestralnym okresem nauki,
e) likwiduje się specjalności: „organizator prorodzinnej przestrzeni kulturowej” oraz „mediacja rodzinna i wychowanie dziecka”, realizowanych na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4.semestralnym okresem nauki,
8) ochrona środowiska (Wydział Nauk o Środowisku):
a) likwiduje się specjalność: „inżynieria procesowa, biotechnologia i ochrona środowiska (oferta w języku angielskim)”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3.semestralnym okresem nauki,
9) ochrona środowiska (Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa):
a) tworzy się specjalność: „ochrona ekosystemów wodnych (oferta w języku angielskim)”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3.semestralnym okresem nauki,
10) ogrodnictwo:
a) likwiduje się ścieżkę bezspecjalnościową, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
11) pedagogika:
a) likwiduje się specjalność: „wczesna edukacja”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
12) rolnictwo:
a) tworzy się ścieżkę kształcenia realizowaną w języku angielskim w zakresie specjalności: „zarządzanie produkcją”, prowadzoną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,
13) technologia żywności i żywienie człowieka:
a) tworzy się specjalność: „bezpieczeństwo żywności”, z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
b) tworzy się ścieżkę bezspecjalnościową, realizowaną na poziomie niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki,
c) likwiduje się specjalności: „technologia żywności” oraz „żywienie człowieka”, realizowane na poziomie niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3.semestralnym okresem nauki,
14) zarządzanie:
a) tworzy się specjalność: „zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki (oferta w językach: polskim i angielskim),
b) tworzy się ścieżkę kształcenia realizowaną w języku polskim w zakresie specjalności: „logistyka”, prowadzoną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
c) likwiduje się specjalność: „zarządzanie zasobami ludzkimi”, realizowaną na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 4. semestralnym okresem nauki,
15) zootechnika:
a) likwiduje się specjalność: „hodowla koni i jeździectwo”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich z 7. semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalność: „użytkowanie zwierząt wolno żyjących i gospodarka łowiecka”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3. semestralnym okresem nauki.
§ 4
Na kierunku biotechnologia, na poziomie studiów drugiego stopnia zmienia się wymiar kształcenia z 4 na 3 semestralny.
§ 5
1. Kształcenie na utworzonych uchwałą: kierunku studiów, formie kształcenia oraz specjalnościach prowadzone będzie od 1 października 2018 roku na podstawie programów kształcenia, programów studiów, w tym planów studiów dostosowanych do efektów kształcenia, określonych przez Senat odpowiednio dla poziomu i profilu kształcenia danego kierunku.
2. Absolwenci utworzonych: kierunku i formy kształcenia, otrzymują dyplom ukończenia studiów oraz tytuł zawodowy na podstawie uzyskanych kwalifikacji, w zależności od kierunku studiów i formy kształcenia, w zakresie zrealizowanej specjalności.
3. Studenci, realizujący naukę na zlikwidowanych niniejszą uchwałą kierunkach studiów, specjalnościach kształcenia, formach studiów, kontynuują naukę zgodnie z rozpoczętym cyklem kształcenia według programu kształcenia, programu i planu studiów do momentu jego zakończenia.
§ 6
Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia.
Przewodniczący Senatu
Rektor
prof. dr hab. Ryszard J. GÓRECKI
Podmiot udostępniający: |
Biuro Rektora | ||
Wytworzono przez: |
SENAT | ||
Data wytworzenia: |
25 maja 2017 | ||
Opublikowano przez: |
Małgorzata Klafft | ||
Data opublikowania: |
11 lutego 2021 15:34 | ||
Aktualizowano przez: |
Małgorzata Klafft | ||
Data aktualizacji: |
11 lutego 2021 15:34 |