- menu przedmiotowe
- Status prawny
- Władze Uniwersytetu
- Wewnętrzne akty prawne
- Działalność Uniwersytetu
- Struktura organizacyjna
- Doktoraty i habilitacje
- Ogłoszenia i komunikaty
- Konkursy na stanowiska nauczycieli akademickich
- Oferty zatrudnienia w projektach
- Baza dokumentów
- Regulaminy
- Prowadzone rejestry, ewidencje i archiwa
- Studia i studenci
- Programy studiów
- Oceny Polskiej Komisji Akredytacyjnej
- dostęp do informacji
- obsługa biuletynu UWM
Nr 279 z dnia 24 kwietnia 2018 roku w sprawie utworzenia i likwidacji kierunków studiów oraz zmian w dotychczasowych kierunkach i specjalnościach kształcenia w Uniwersytecie
UCHWAŁA Nr 279
Senatu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
z dnia 24 kwietnia 2018 roku
w sprawie utworzenia i likwidacji kierunków studiów oraz zmian w dotychczasowych kierunkach
i specjalnościach kształcenia w Uniwersytecie
i specjalnościach kształcenia w Uniwersytecie
Na podstawie art. 11 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku – Prawo o szkolnictwie wyższym (tekst jednolity: Dz.U. z 2017 roku, poz. 2183 ze zm.) oraz § 14 ust. 1 pkt 4 Statutu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (ze zm.), na wnioski rad wydziałów, Senat Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (dalej „Senat”) uchwala, co następuje:
§ 1
W Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie tworzy się:
1) kierunki studiów:
a) animacja pamięci społecznej na Wydziale Humanistycznym - kierunek przyporządkowany
do obszarów kształcenia w zakresie nauk humanistycznych i nauk społecznych; realizacja
kształcenia na poziomie studiów drugiego stopnia z 4-semestralnym okresem nauki w zakresie
ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim; forma stacjonarna,
do obszarów kształcenia w zakresie nauk humanistycznych i nauk społecznych; realizacja
kształcenia na poziomie studiów drugiego stopnia z 4-semestralnym okresem nauki w zakresie
ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim; forma stacjonarna,
b) chemia na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - kierunek przyporządkowany
do obszaru kształcenia w zakresie nauk ścisłych; realizacja kształcenia na poziomie studiów
pierwszego stopnia-licencjackich z 6-semestralnym okresem nauki w zakresie specjalności:
„analityka chemiczna” i „chemia stosowana”; studia o profilu praktycznym; forma stacjonarna,
do obszaru kształcenia w zakresie nauk ścisłych; realizacja kształcenia na poziomie studiów
pierwszego stopnia-licencjackich z 6-semestralnym okresem nauki w zakresie specjalności:
„analityka chemiczna” i „chemia stosowana”; studia o profilu praktycznym; forma stacjonarna,
c) interdyscyplinarne studia strategiczne na Wydziale Humanistycznym – kierunek
przyporządkowany do obszarów kształcenia w zakresie nauk humanistycznych i nauk
społecznych; realizacja kształcenia na poziomie studiów drugiego stopnia z 4-semestralnym
okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim;
forma stacjonarna,
przyporządkowany do obszarów kształcenia w zakresie nauk humanistycznych i nauk
społecznych; realizacja kształcenia na poziomie studiów drugiego stopnia z 4-semestralnym
okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim;
forma stacjonarna,
d) inżynieria maszyn rolniczych, spożywczych i leśnych na Wydziale Nauk Technicznych –
kierunek przyporządkowany do obszaru kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych
i weterynaryjnych; realizacja kształcenia na poziomie studiów pierwszego stopnia –
inżynierskich z 7-semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia
o profilu ogólnoakademickim; forma stacjonarna i niestacjonarna,
kierunek przyporządkowany do obszaru kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych
i weterynaryjnych; realizacja kształcenia na poziomie studiów pierwszego stopnia –
inżynierskich z 7-semestralnym okresem nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia
o profilu ogólnoakademickim; forma stacjonarna i niestacjonarna,
e) pedagogika wczesnej edukacji na Wydziale Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku –
kierunek przyporządkowany do obszaru kształcenia w zakresie nauk społecznych; realizacja
kształcenia na poziomie studiów pierwszego stopnia-licencjackich z 6-semestralnym okresem
nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu praktycznym; forma stacjonarna
i niestacjonarna,
kierunek przyporządkowany do obszaru kształcenia w zakresie nauk społecznych; realizacja
kształcenia na poziomie studiów pierwszego stopnia-licencjackich z 6-semestralnym okresem
nauki w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu praktycznym; forma stacjonarna
i niestacjonarna,
2) studia drugiego stopnia na kierunkach:
a) administracja na Wydziale Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku – w obszarze
kształcenia w zakresie nauk społecznych; realizacja kształcenia w wymiarze 4-semestralnym
w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu praktycznym; forma stacjonarna
i niestacjonarna,
kształcenia w zakresie nauk społecznych; realizacja kształcenia w wymiarze 4-semestralnym
w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu praktycznym; forma stacjonarna
i niestacjonarna,
b) analiza i kreowanie trendów na Wydziale Humanistycznym – w obszarach kształcenia
w zakresie nauk humanistycznych i nauk społecznych; realizacja kształcenia w wymiarze
4-semestralnym w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim;
forma stacjonarna,
w zakresie nauk humanistycznych i nauk społecznych; realizacja kształcenia w wymiarze
4-semestralnym w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim;
forma stacjonarna,
c) gastronomia – sztuka kulinarna na Wydziale Nauki o Żywności – w obszarze kształcenia
w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych; realizacja kształcenia w wymiarze
3-semestralnym w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim;
forma stacjonarna,
w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych; realizacja kształcenia w wymiarze
3-semestralnym w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu ogólnoakademickim;
forma stacjonarna,
d) zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt – w obszarach
kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk społecznych, nauk
humanistycznych, nauk medycznych i nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej; realizacja
kształcenia w wymiarze 4-semestralnym w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu
praktycznym; forma stacjonarna.
kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk społecznych, nauk
humanistycznych, nauk medycznych i nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej; realizacja
kształcenia w wymiarze 4-semestralnym w zakresie ścieżki bezspecjalnościowej; studia o profilu
praktycznym; forma stacjonarna.
§ 2
W Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie likwiduje się:
1) kierunki studiów:
a) geodezja i kartografia, prowadzony na Wydziale Studiów Technicznych i Społecznych w Ełku
na poziomie studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7-semestralnym okresem nauki,
na poziomie studiów pierwszego stopnia – inżynierskich z 7-semestralnym okresem nauki,
b) inżynieria kosmiczna, prowadzony na poziomie studiów pierwszego stopnia – inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
z 7-semestralnym okresem nauki,
c) technika rolnicza i leśna, prowadzony na poziomie studiów pierwszego stopnia – inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
z 7-semestralnym okresem nauki,
d) technologia drewna, prowadzony na poziomie studiów pierwszego stopnia – inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
z 7-semestralnym okresem nauki,
2) studia drugiego stopnia, 4-semestralne na kierunku stosunki międzynarodowe,
3) niestacjonarną formę studiów na kierunkach:
a) administracja i cyfryzacja, na poziomie studiów pierwszego stopnia-licencjackich
z 6-semestralnym okresem nauki,
z 6-semestralnym okresem nauki,
b) inżynieria bezpieczeństwa, na poziomie studiów pierwszego stopnia-inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki.
z 7-semestralnym okresem nauki.
§ 3
Dokonuje się zmian w ofercie kształcenia na niżej wymienionych kierunkach studiów:
1) biologia:
a) tworzy się specjalność: „biologia stosowana” (oferta w języku polskim oraz języku angielskim),
z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – licencjackich
z 6-semestralnym okresem nauki,
z realizacją na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – licencjackich
z 6-semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalność: „biologia ogólna”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów
pierwszego stopnia - licencjackich z 6-semestralnym okresem nauki,
pierwszego stopnia - licencjackich z 6-semestralnym okresem nauki,
c) likwiduje się specjalność: „biologia w terapii”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów
drugiego stopnia z 4-semestralnym okresem nauki,
drugiego stopnia z 4-semestralnym okresem nauki,
2) dziennikarstwo i komunikacja społeczna:
a) tworzy się specjalność: „cybermedia i komunikacja elektroniczna” (oferta w języku angielskim),
z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - licencjackich
z 6-semestralnym okresem nauki,
z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - licencjackich
z 6-semestralnym okresem nauki,
3) ekonomia:
a) tworzy się specjalność: „ubezpieczenia”, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych
studiów drugiego stopnia z 4-semestralnym okresem nauki,
studiów drugiego stopnia z 4-semestralnym okresem nauki,
4) geodezja i kartografia:
a) tworzy się specjalność: „geodezja i geoinformatyka” (oferta w języku angielskim), z realizacją
kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia - inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
5) historia:
a) tworzy się ścieżkę bezspecjalnościową, z realizacją kształcenia na poziomie stacjonarnych
studiów pierwszego stopnia-licencjackich z 6-semestralnym okresem nauki,
studiów pierwszego stopnia-licencjackich z 6-semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalność: „turystyka historyczna”, realizowaną na poziomie stacjonarnych
studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6-semestralnym okresem nauki,
studiów pierwszego stopnia - licencjackich z 6-semestralnym okresem nauki,
6) informatyka:
a) zmienia się wymiar kształcenia na poziomie stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego
stopnia z 4-semestralnego na 3-semestralny,
stopnia z 4-semestralnego na 3-semestralny,
b) tworzy się specjalność: „Data Science w praktyce”, z realizacją kształcenia na poziomie
stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem nauki,
stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem nauki,
c) tworzy się specjalność: „Data Science w praktyce” (oferta w języku angielskim), z realizacją
kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem
nauki,
kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem
nauki,
d) likwiduje się specjalności: „informatyka ogólna” (oferta w języku angielskim) oraz „inżynieria
systemów informatycznych” (oferta w języku angielskim), realizowane na poziomie
niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia z 7-semestralnym okresem nauki,
systemów informatycznych” (oferta w języku angielskim), realizowane na poziomie
niestacjonarnych studiów pierwszego stopnia z 7-semestralnym okresem nauki,
e) likwiduje się specjalności: „bioinformatyka” (oferta w języku angielskim), „techniki
multimedialne” (oferta w języku angielskim), „projektowanie systemów informatycznych i sieci
komputerowych” (oferta w języku angielskim), realizowane na poziomie niestacjonarnych
studiów drugiego stopnia z 4-semestralnym okresem nauki,
multimedialne” (oferta w języku angielskim), „projektowanie systemów informatycznych i sieci
komputerowych” (oferta w języku angielskim), realizowane na poziomie niestacjonarnych
studiów drugiego stopnia z 4-semestralnym okresem nauki,
7) inżynieria środowiska:
a) tworzy się specjalność: „inżynieria środowiskowa” (oferta w języku angielskim), z realizacją
kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
8) mechanika i budowa maszyn:
a) likwiduje się specjalność: „mechatronika w inżynierii mechanicznej”, realizowaną na poziomie
stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem nauki,
stacjonarnych i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem nauki,
9) ochrona środowiska (Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa):
a) likwiduje się specjalności: „monitoring i toksykologia środowiska” oraz „rekultywacja
środowiska”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym
okresem nauki,
środowiska”, realizowane na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym
okresem nauki,
10) odnawialne źródła energii:
a) zmienia się wymiar kształcenia na poziomie studiów drugiego stopnia z 4-semestralnego
na 3-semestralny oraz profil kształcenia z praktycznego na ogólnoakademicki,
na 3-semestralny oraz profil kształcenia z praktycznego na ogólnoakademicki,
11) rolnictwo:
a) likwiduje się specjalności: „agrobiotechnologia”, realizowaną na poziomie stacjonarnych studiów
drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem nauki,
drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem nauki,
b) likwiduje się specjalność: „rolnictwo ekologiczne”, realizowaną na poziomie stacjonarnych
i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem nauki,
i niestacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem nauki,
12) rybactwo:
a) tworzy się specjalność: „ichtiologia stosowana” (oferta w języku angielskim), z realizacją
kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
13) technologia żywności i żywienie człowieka:
a) tworzy się specjalność: „technologia mleczarska” (oferta w języku angielskim), z realizacją
kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
kształcenia na poziomie stacjonarnych studiów pierwszego stopnia – inżynierskich
z 7-semestralnym okresem nauki,
14) towaroznawstwo:
a) likwiduje się specjalność: „menedżer usług gastronomiczno-hotelarskich”, realizowaną
na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem nauki.
na poziomie stacjonarnych studiów drugiego stopnia z 3-semestralnym okresem nauki.
§ 4
1. Kształcenie na utworzonych uchwałą: kierunkach studiów, formach kształcenia oraz specjalnościach
prowadzone będzie od 1 października 2019 roku na podstawie programów kształcenia, programów
studiów, w tym planów studiów dostosowanych do efektów kształcenia, określonych przez Senat
odpowiednio dla poziomu i profilu kształcenia danego kierunku.
prowadzone będzie od 1 października 2019 roku na podstawie programów kształcenia, programów
studiów, w tym planów studiów dostosowanych do efektów kształcenia, określonych przez Senat
odpowiednio dla poziomu i profilu kształcenia danego kierunku.
2. Absolwenci utworzonych: kierunków i form kształcenia, otrzymują dyplom ukończenia studiów oraz tytuł
zawodowy na podstawie uzyskanych kwalifikacji, w zależności od kierunku studiów i formy kształcenia,
w zakresie zrealizowanej specjalności.
zawodowy na podstawie uzyskanych kwalifikacji, w zależności od kierunku studiów i formy kształcenia,
w zakresie zrealizowanej specjalności.
3. Studenci, realizujący naukę na zlikwidowanych niniejszą uchwałą kierunkach studiów, specjalnościach
kształcenia, formach studiów, kontynuują naukę zgodnie z rozpoczętym cyklem kształcenia według
programu kształcenia, programu i planu studiów do momentu jego zakończenia.
kształcenia, formach studiów, kontynuują naukę zgodnie z rozpoczętym cyklem kształcenia według
programu kształcenia, programu i planu studiów do momentu jego zakończenia.
§ 5
Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia.
Przewodniczący Senatu
Rektor
prof. dr hab. Ryszard J. GÓRECKI
Informacje o dokumencie:
Jednostka: Biuro Rektora | Wytworzył: prof.dr hab. Ryszard Górecki | Opublikował: Zofia Konopka |
Data wytworzenia: 24.04.2018 | Data publikacji: 02.05.2018 11:08 | Data aktualizacji: 02.05.2018 11:09 |
Liczba wyświetleń: 1340 | Historia aktualizacji | Drukuj ten dokument |
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
Uchw279.docx | 19 KB |